Programele de terapie

În cadrul centrului JoyStory, accentul fundamental este pe terapia comportamentală aplicată (ABA) și psihoterapie cognitiv-comportamentală la copiii cu tulburare de spectru autist cât și alte întârzieri în dezvoltare.

Pentru dezvoltarea abilităților deficitare, intervenția personalizată este esențială , ședintele zilnice fiind foarte structurate și intensive.

În urma evaluării și a stabilirii unui nivel de dezvoltare al copilului, se implementează planul personalizat de intervenție, 1:1 și/sau de grup, cu un protocol detaliat al predării abilităților și/sau reducerea comportamentelor disfuncționale și înlocuirea acestora cu cele funcționale.

Printre abilitățile pe care se pune accent în cadrul terapiei se află, dezvoltarea limbajului expresiv și receptiv, teoria minții, dezvoltarea jocului independent și social, abilități fundamentale în dezvoltarea independenței.

Pe parcursul terapiei, se observă strict dezvoltarea a fiecărei abilități în parte cât și focusarea pe generalizarea acesteia. Este foarte important ca abilitățile dezvoltate în terapie să se manifeste în toate mediile copilului.

Aspectele importante care ajută în dezvoltarea noilor abilități ale copilului, sunt implicarea majoră a părintelui, frecventarea grădiniței/școlii a copilului cu însoțitor, cât și ședințe de terapie individuale/grup intensive.