Psiholog Dr. Izabela Ramona Lupu, psihoterapeut în psihoterapii cognitiv-comportamentale, supervizor și psiholog principal în psihopedagogie specială, psiholog clinician și logoped – Universitatea Babes-Bolyai, Școala „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, vice-președinte RASG.

Tema abordată în cadrul conferinței: Diferențe între disfazie și tulburări din spectrul autist.

Diagnosticul de tulburare din spectru autist (TSA) prezintă o incidență tot mai crescută, aceasta se constată atât la nivelul spitalelor de psihiatrie, dar și la nivelul instituțiilor care oferă servicii pentru copiii cu aceste probleme. Pe un continuum am putea specifica în cazul unui copil care NU vorbește și care are probabil și alte manifestări, diagnostice de la Întârzierea în dezvoltarea limbajului (IDL), Disfazie și TSA.

Întrucât unele dintre simptomele ce apar ȘI în TSA sunt evidente și impresionante, ca fluturatul mânuțelor sau mersul pe vârfuri, acestea NU pot fi hotărâtoare în atribuirea unui astfel de diagnostic.

Pe de altă parte sunt acei copii care prezintă simptomatologie asemănătoare TSA și au o evoluție foarte bună cu intervenție specifică, recuperându-se din TSA. Aceste cazuri se dovedesc a fi cel mai frecvent Disfazii încadrate uneori la TSA.

Aceasta este motivația prezentei lucrări – aceea de a face corect diferența între IDL – Disfazie și TSA.