Prof. Univ. Dr. Viorel Lupu este medic primar psihiatru, psihoterapeut principal, formator și supervizor în psihoterapii cognitiv-comportamentale, acreditat de Albert Ellis Institute, New York, Federația Română de Psihoterapii, Colegiul Psihologilor din România și șeful secției de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii și președintele  RASG.

 

Sumarul lucrării la conferință

SINDROMUL ASPERGER-SINDROMUL GENIILOR

 Hans Asperger, medic pediatru vienez a observat la începutul anilor ’40 un grup de copii cu inteligenţă normală şi limbaj dezvoltat, dar care manifestau un comportament autist şi deficienţe în abilităţile de comunicare şi interacţiune socială; datorită talentului lor înnăscut în anumite domenii i-a denumit ”mici profesori” /“little professors”.

Patru ani mai târziu, în anul 1944 a publicat o carte pe această temă. În anul  1980 Dr. L. Wing a denumit cazurile cu simptomatologie similară cu cea descrisă în cartea amintită ca fiind  “Sindrom Asperger ”. În anul 1994 sindromul  a fost inclus oficial în DSM-IV. De asemenea a fost inclus şi în ICD-10. In 2013 DSM 5 a inclus Sindromul Asperger in Tulburările de spectru autist

Coeficientul de inteligenţă al pacienţilor cu acest diagnostic este situat între limitele normalului şi genialitate. Unii autori consideră că  unele mari personalităţi cum ar fi Albert Einstein, Isaac Newton  precum şi  alţi oameni de ştiinţă şi muzicieni au fost afectaţi de Sindromul Asperger.

Nu se  cunoaşte exact numărul exact al persoanelor afectate, dar conform unor estimări recente se pare că rata ar fi de 1 la 300 de naşteri. În general se admite că această tulburare este subdiagnosticată.

Vor fi discutate  cazurile a trei personalităţi: Isaac Newton, Albert Einstein si Kim Peek care a fost modelul de inspiratie a filmului „Rainman”.

Un alt caz  este cel  al fiului criticului literar Matei Călinescu,  profesor american de origine română de literatură comparată la Indiana University din Bloomington. -„Portertul lui M”) care  a fost diagnosticat cu sindrom Asperger şi epilepsie, decedând înainte de împlinirea vârstei de  26 de ani.

În final este prezentat un adolescent în vârstă de 15 ani la data stabilirii diagnosticului de sindrom Asperger, cu abilităti plastice excepționale în domeniul picturii şi graficii.

Deși majoritatea cazurilor de Sindrom  Asperger au dificultăți în relaționarea socială și par foarte stângaci și neajutorați există și o minoritate cu abilități excepționale în domeniul științelor sau artelor, fiind cu adevărat geniali.