Ce este analiza comportamentală aplicată (ABA)?


Domeniul analizei comportamentului aplicat, denumit în mod obișnuit ABA sau analiza comportamentului, este un domeniu al psihologiei care aplică o abordare științifică privitor la studiul comportamentului. Rădăcinile sale se regăsesc în cercetarea experimentală timpurie a lui B.F Skinner, care a identificat unele fenomene de bază în mediul nostru ce ne afectează comportamentul de zi cu zi. Cu alte cuvinte, în mediul nostru există anumite lucruri care joacă un rol esențial în promovarea anumitor comportamente, în timp ce alte lucruri din mediul pot servi la reducerea probabilității de a ne angaja în alte comportamente.

Analiștii comportamentali consideră comportamentul ca fiind nu doar un rezultat al factorilor genetici sau biologici înnăscuți, ci mai degrabă un cumul al factorilor de mediu care joacă un rol esențial în apariția, menținerea sau reducerea comportamentului.
Obiectivul ABA este de a folosi principiile de bază ale comportamentului pentru a aduce o schimbare a comportamentului la un nivel social semnificativ pentru beneficiarul direct și cei din mediul acestuia. De-a lungul anilor, principiile de bază ale comportamentelor au fost identificate în cercetările de laborator și au fost aplicate în situațiile din lumea reală și s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru o varietate de cazuri, indiferent dacă este vorba de boală mintală și dizabilități, mâncare și exerciții fizice sănătoase, sexualitate și relații, părinți sau chiar managementul afacerilor. De-a lungul anilor, practicanții ABA au identificat aplicabilitatea principiilor ABA într-o varietate de domenii.

Ce face ca ABA să fie eficientă ?

Eficiența ABA constă în fundamentarea sa în cercetarea științifică, care a fost efectuată atât în ​​laboratoare cât și în mediul natural de zeci de ani.
Ca atare, toate tehnicile folosite de analiștii comportamentali sunt fundamentate în cercetarea care susține eficacitatea lor, odată ce acestea sunt puse în aplicare în mod sistematic. O componentă a terapiei ABA este dezvoltarea de pachete de tratament individualizate; cu alte cuvinte, același pachet nu se potrivește tuturor.
Cum autismul este atât de complex și fiecare individ fiind unic, pachetele de tratament individualizate joacă un rol-cheie în eficacitatea ABA.
Analistul comportamental observă fiecare client individual, evaluând seturile actuale de competențe și cele care trebuie dezvoltate, resursele disponibile pentru ei, mediul din care fac parte, apoi proiectează în mod special un pachet de tratament care va fi cel mai eficient pentru acel beneficiar.
În plus, analiștii comportamentali colectează în mod continuu date despre comportamentul beneficiarului. Acest lucru le permite să monitorizeze progresul și să facă schimbări în planul de intervenție în timp real. Ca atare, intervenția este modificată continuu după cum este necesar, pe măsură ce copilul crește în mediul său dinamic. Părinţii sau alți aparținători sunt, de asemenea, instruiți să pună în aplicare tehnici de intervenție pentru a se asigura că efectele lor sunt menținute chiar și după încheierea sesiunilor.
Aceasta este o componentă cheie în eficacitatea pe termen lung a terapiei ABA. Toate persoanele care interacționează cu copilul sunt integrate într-un fel pentru a ajuta la facilitarea continuării efectelor tratamentului, precum și transferarea acestora în diverse medii sau în prezența mai multor persoane. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele cu autism, care ar putea avea provocări în a învăța că anumite comportamente sunt potrivite acasă, dar sunt inadecvate la școală, în parc și chiar în vizite.
Eficiența ABA constă în abordarea unică a studiului comportamentului, contrar altor laturi din domeniul psihologiei. Această abordare este deosebit de benefică pentru copiii cu autism de la primele semne ale autismului care sunt întâlnite. Ca atare, o știință de schimbare a comportamentului axată pe schimbarea la un nivel semnificativ din punct de vedere social este o abordare ideală pentru intervenția în autism.

Ce se va lucra cu copilul meu în abordarea ABA?

Există atât de multe lucruri pe care abordarea ABA le poate lucra cu tine și cu copilul tău, precum și diferite locuri în care poate funcționa. Nu este neobișnuit să se lucreze în magazine alimentare, parcuri, școli, oriunde ar fi nevoie de sprijin pentru familie și copil.

De multe ori, se va discuta pentru a vedea ce este cel mai important pentru familie. Despre abilități care sunt cele mai semnificative din punct de vedere social, ceea ce înseamnă că au cel mai mare impact la momentul respectiv. Acestea pot include abordarea primelor comportamente care dăunează, împiedică capacitatea copilului de a învăța, precum și creșterea comportamentelor adecvate din punct de vedere social. Vor avea loc ședințe de consultare cu familia pentru a constata observațiile din rutina zilnică.
Se vor efectua evaluări pentru a ajuta anumite obiective. În analiza comportamentală aplicată se vor acorda prioritate comportamentelor bazate pe ceea ce este cel mai important pentru copil. Dacă un copil este într-adevăr agresiv, agresivitatea va avea probabil prioritate față de abilitățile academice, deoarece este posibil să împiedice abilitatea copilului de a învăța. De asemenea, agresivitatea are mai multe șanse de a avea un impact negativ global asupra întregii unități familiale.

Abilități motorii

Acest lucru poate include lucruri de la mers pe jos până la pensa obiectelor. De exemplu, focalizarea pe pensa obiectelor poate ajuta la scrierea de mână la școală, mâncatul independent.

Abilități de comunicare

Acestea se focusează pe limbaj, care poate fi verbal sau prin folosirea anumitor dispozitive, sistemul de comunicare prin schimb de imagini (PECS), limbajul semnelor. Există multe metode pentru a găsi cel mai bun mod pentru copil de a comunica.
Abilitățile de comunicare vor începe cu evaluarea cererilor (cererea de lucruri), tact-uri (care descriu lucrurile) și socializarea cu colegii. Cel mai important, competențele de comunicare pot contribui la dezvoltarea de abilități în a înlocui comportamentele negative.
De exemplu, dacă un copil lovește pentru a avea acces la mâncare și el este învățat să ceară
gustarea prin metoda de comunicare aleasă, scade probabilitatea ca cererea să fie manifestată prin comportamentul de lovit.

Abilități funcționale

Trainingul de toaletă este unul mare! Sunt de asemenea alte lucruri cum ar fi baia, gătitul, îmbrăcatul, folosirea banilor, etc. Adesea, părintele va fi instruit cu privire la modul de desfășurare a obiectivelor în sine.

Abilități academice

Dezvoltarea obiectivelor academice de obicei încep prin focusarea pe abilități mici necesare pentru obiectivul mai mare.
De exemplu, învățarea identificării literelor îl va ajuta mai târziu pe copil să citească.

Abilități sociale

Conversații mici, împărtășirea, cum să răspundă în diverse situații sociale, ce sunt emoțiile, și multe alte abilități sociale care sunt esențiale!