Anca Dumitrescu este BCBA, psiholog și președinte Autism Voice. Are o experiență de 15 ani în intervenția comportamentală și este consultant în cadrul centrului Autism Voice. A coordonat traducerea  cărții „Applied Behavior Analysis” de John Cooper, Timothy E. Heron si William Heward și este președinte al Asociației  ABA ROMÂNIA. Susține de asemenea cursuri de formare continuă pentru psihologi și terapeuți ABA (Registered Behavior Tehnician) și trainer în cadrul Clemson University-Romania – BCBA/BCaBA Course Sequence.

Sumarul lucrării la conferință

Standarde ABA din Romania  

ABA este practicată de foarte multi terapeuți din Romania în lucrul cu copiii cu autism. Deși numărul specialiștilor care optează pentru o formare specializată, care să le asigure acreditarea internațională este în creștere, cei mai mulți psihologi și terapeuți practicieni nu dispun de o asemenea specializare.

Lucrarea va aborda importanța și necesitatea standardelor si a criteriilor de performanta care ar trebui adoptate la nivel național și, în special, a acelor standarde necesare fiecărui centru care oferă servicii de analiză comportamentală persoanelor cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de dezvoltare. Aceste aspecte sunt importante nu doar la nivel legislativ, ci creează impact și diferențiază terapia de succes, aplicată profesionist de acele practici sau abordări intuitive, fară validare științifică și rezultate slabe.

Lucrarea va aborda următoarele aspecte:

–          Importanța și necesitatea standardizării analizei comportamentale în România și înțelegerea riscurilor aferente lipsei standardelor profesionale;

–          Organizarea activității la nivelul centrelor – managementul ONG-urilor care oferă servicii de recuperare;

–          Modalități prin care centrele pot susține financiar terapia copiilor incluși în programele de recuperare;

–          Realizarea și supervizarea planurilor de intervenție;

–          Pregatirea si supervizarea terapeutilor;

–          Monitorizarea activității coordonatorilor și terapeuților;

–          Comunicarea cu familia și implicarea în programul de recuperare;

–          Care sunt standardele pentru pregătirea analiștilor comportamentali și a terapeuților ABA și ce direcții de dezvoltare avem în Romania.

Deoarece demersurile realizate în acest sens nu au beneficiat de susținerea instituțiilor de referință ale statului, suntem responsabili să construim o soluție independentă pentru a crea standardele naționale în ABA, la care să aderăm împreună și care să dezvolte în viitor premisele unor servicii de înaltă calitate.